Terug naar: Blockchain Goes Green. Eco-Friendly mining?
Waarom switchen steeds meer projecten naar PoS?
PoS brengt naast energie zuinigere mogelijkheden ook een verhoogde beveiliging met zich mee. Dit komt omdat met een PoW-constructie een hacker ‘makkelijker’ in staat is om d.m.v. grote rekenkracht (lees, een botnet) transacties te manipuleren.
Hij kan namelijk ervoor zorgen dat hij verantwoordelijk is voor 51% van de totale rekenkracht en op die manier de ‘beveiliging’, (lees, validatie van de transactie) te omzeilen. In een PoS-constructie is dit veel lastiger (lees, nagenoeg onmogelijk).
Bij PoS draait het namelijk om het staken van je crypto-assets om op die manier deel te nemen aan het netwerk. Dit betekent in feite dat je tijdelijk (meestal een aantal maanden tot een jaar) je crypto assets moet bevriezen, en over de periode ontvang jij als gebruiker beloningen in de vorm van tokens van het netwerk waar jij onderdeel van uitmaakt of van partners waar zij mee samenwerken.
Voor een hacker is het in dit geval veel moeilijker om een transactie te manipuleren. Dit betekent namelijk dat hij/zij dan 51% van de totale omloop van het aantal tokens in bezit moet hebben om deze transactie zelfstandig goed te keuren. Onder aan de streep is dit lastig tot onmogelijk.
Welke componenten zijn er onderdeel van een PoW/PoS-constructie?
Wij zien het vaak voorkomen dat termen zoals miners, validators en nodes door elkaar worden gebruikt. Hieronder wordt verschil duidelijk gemaakt:
Miner: Persoon of bedrijf die wiskundige formules oplost om beloningen te ontvangen in de vorm van cryptocurrency.
Node: Hetgeen dat een miner gebruikt om een wiskundige formule op te lossen.
Validator: Onderdeel dat wordt gebruikt om transacties te controleren op legitimiteit.
Onder aan de streep
Een node is niet altijd een miner of een validator, maar een miner is wél altijd een node of validator.